Yargı Kararları

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN ALACAK

SAYILAR

Esas No : 2008/26536
Karar No : 2008/25713
Tarihi : 07.10.2008
İlgili Kanun/Madde : 2822 S.TSGLK/61
Yargı Yeri: T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ

Ek Başlıklar : l TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN ALACAK l EN YÜKSEK İŞLETME KREDİSİ FAİZİ l TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN SÜRESİNİN SONA ERMESİ l İŞ SÖZLEŞMESİ OLARAK DEVAM EDEN ALACAĞA İŞLETME KREDİSİ FAİZİ UYGULANAMAYACAĞI

Tam Metin

İlgili Kanun / Madde
2822 S.TSGLK/61

T.C
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
    
Esas No. 2008/26536
Karar No. 2008/25713
Tarihi: 07.10.2008                     

l TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN ALACAK
l EN YÜKSEK İŞLETME KREDİSİ FAİZİ
l TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN SÜRESİNİN SONA ERMESİ
l İŞ SÖZLEŞMESİ OLARAK DEVAM EDEN ALACAĞA İŞLETME KREDİSİ FAİZİ UYGULANAMAYACAĞI

ÖZETİ: 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunun 61.maddesinde, “Toplu iş sözleşmesine dayanan eda davalarında ifaya mahkum edilen taraf, temerrüt tarihinden itibaren, bankalarca uygulanan en yüksek işletme kredisi faizi üzerinden temerrüt faizi ödemeye de mahkum edilir” şeklinde kurala yer verilerek uygulanması gereken faiz türü belirtilmiştir. Toplu iş sözleşmesinden doğan istekler bakımından sözü edilen faizin uygulanması yerinde ise de, toplu iş sözleşmesinin süresinin sona ermesinin ardından iş sözleşmesi hükmü olarak devam eden kurallar gereği ödenen ücret ve ikramiye bakımından 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunun 61. maddesinde öngörülen faizin uygulanması doğru değildir. Toplu iş sözleşmesinin süresinin sona erdiği 31.12.2004 tarihi sonrası için davaya konu ücret farkı ile ikramiye alacakları iş sözleşmesinden doğmakla, anılan tarihten sonra doğan alacaklar bakımından yasal faize karar verilmelidir.

DAVA: Davacı, ücret, ikramiye ve ilave tediye fark alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Ş.Çil tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı işçi işyerinde uygulanmış olan 14.dönem toplu iş sözleşmesinin ilgili hükümlerine göre ücretlerin ödenmediğini ileri sürerek ücret, ikramiye ve ilave tediye farkı isteklerinde bulunmuştur. Mahkemece isteklerin kabulüne karar verilmiş, hükmü davalı temyiz etmiştir.
İşyerinde 1.1.2003- 31.12.2004 tarihleri arasında uygulanmış olan toplu iş sözleşmesinin 40/E maddesine göre 1.7.2004 tarihinde yapılması gereken ücret artışı davalı işverence uygulanmamıştır. Bu nedenle anılan tarihten toplu iş sözleşmesinin sona erdiği 31.12.2004 tarihine kadar ücret farkı, ikramiye farkı ve ilave tediye farkı isteklerinin kabulü yerindedir.
2822 sayılı Toplu iş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunun 6.maddesinde, "Her ne sebeple olursa olsun sona eren toplu iş sözleşmesinin hizmet akdine ilişkin hükümleri yenisi yürürlüğe girinceye kadar hizmet akdi hükmü olarak devam eder" şeklinde kurala yer verilmiştir. İşyerinde uygulanan 14. dönem toplu iş sözleşmesi 31.12.2004 tarihinde sona ermiş ve yenisi yapılmamıştır. Bu durumda anılan toplu iş sözleşmesinin ücret ve ikramiye ödenmesini öngören hükümleri, 31.12.2004 tarihinden sonrasında da iş sözleşmesi hükmü olarak geçerliliğini sürdürür. Süresi sona eren toplu iş sözleşmesinde ücret ve ikramiyelerin ödeneceği günü belirleyen hükümler de normatif kurallar olarak uygulanmaya devam eder. Başka bir anlatımla Borçlar Kanunun 101.maddesi uyarınca işverenin ayrıca temerrüde düşürülmesi gerekmez. Kararlaştırılan gün ödenmeyen ücret ve ikramiye açısından faiz hakkı doğar. Mahkemece ücret ile ikramiye alacakları için ödenmesi gereken tarihlerden itibaren kademeli olarak faize karar verilmesi de yerinde olmuştur.
2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunun 61.maddesinde, "Toplu iş sözleşmesine dayanan eda davalarında ifaya mahkum edilen taraf, temerrüt tarihinden itibaren, bankalarca uygulanan en yüksek işletme kredisi faizi üzerinden temerrüt faizi ödemeye de mahkum edilir" şeklinde kurala yer verilerek uygulanması gereken faiz türü belirtilmiştir. Toplu iş sözleşmesinden doğan istekler bakımından sözü edilen faizin uygulanması yerinde ise de, toplu iş sözleşmesinin süresinin sona ermesinin ardından iş sözleşmesi hükmü olarak devam eden kurallar gereği ödenen ücret ve ikramiye bakımından 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunun 61. maddesinde öngörülen faizin uygulanması doğru değildir. Toplu iş sözleşmesinin süresinin sona erdiği 31.12.2004 tarihi sonrası için davaya konu ücret farkı ile ikramiye alacakları iş sözleşmesinden doğmakla, anılan tarihten sonra doğan alacaklar bakımından yasal faize karar verilmelidir. Kararın bu yönden bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, 07.10.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.