FAZLA ÇALIŞMA

SAYILAR

Esas No : 2007/26362
Karar No : 2007/34664
Tarihi : 20.11.2007
İlgili Kanun/Madde : 1475 S.İşK/41
Yargı Yeri: YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ

Ek Başlıklar : • FAZLA ÇALIŞMA • FAZLA ÇALIŞMALARIN AYLIK ÜCRETİN İÇERİSİNDE KARARLAŞTIRILMASI • YILDA 270 SAAT İÇİN FAZLA ÇALIŞMALARIN ÜCRETİN İÇERİSİNDE KARARLAŞTIRLMASININ GEÇERLİ OLACAĞI

Tam Metin

 

YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
 
Esas No.
Karar No.
Tarihi:
2007/26362
2007/34664
20.11.2007
İlgili Kanun / Madde
1475 S.İşK/41
 
  •  
  • FAZLA ÇALIŞMA
  • FAZLA ÇALIŞMALARIN AYLIK ÜCRETİN İÇERİSİNDE KARARLAŞTIRILMASI
  • YILDA 270 SAAT İÇİN FAZLA ÇALIŞMALARIN ÜCRETİN İÇERİSİNDE KARARLAŞTIRLMASININ GEÇERLİ OLACAĞI
  ÖZETİ: Taraflar arasındaki iş sözleşmesinin 4.maddesinde, "işin ve görevin niteliği nedeniyle normal mesai saati diye bir tanımlama söz konusu olmayıp, personel resmi tatil günleri de dâhil olmak üzere işin gereğine bağlı olarak her günün her saatinde çalışabilir. Önemli olan görev tanımına giren işlerin zamanında tamamlanmasıdır. Bu itibarla personelin normal çalışma günleri ve saatleri dışında yapacağı çalışmalar için herhangi bir fazla çalışma ücreti… talebinde bulunması söz konusu değildir" şeklinde kurala yer verilmiştir. Sözleşmenin anılan hükmü, yılda 270 saate kadar fazla çalışmaların aylık ücretin içinde olduğu şeklinde değerlendirilmelidir. Böyle olunca davacının yılda 270 saati aşan fazla çalışmaları bakımında hesaplama yapılması suretiyle sonuca gidilmesi gerekir
             

DAVA                            : Davacı, izin, fazla çalışma parası, bayram ve genel tatil gündelikleri, prim alacaklarının ödetilmesine, karsı davacı ise ihbar tazminatının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle her iki davayı da gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar avukatınca istenilmesi ve davacı Avukatınca da duruşma talep edilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 20.11.2007 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kâğıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacı adına Avukat L.  E. ile karşı taraf adına Avukat A. Y geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

1.Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2.Taraflar arasındaki iş sözleşmesinin 4.maddesinde, "işin ve görevin niteliği nedeniyle normal mesai saati diye bir tanımlama söz konusu olmayıp, personel resmi tatil günleri de dâhil olmak üzere işin gereğine bağlı olarak her günün her saatinde çalışabilir. Önemli olan görev tanımına giren işlerin zamanında tamamlanmasıdır. Bu itibarla personelin normal çalışma günleri ve saatleri dışında yapacağı çalışmalar için herhangi bir fazla çalışma ücreti… talebinde bulunması söz konusu değildir" şeklinde kurala yer verilmiştir. Sözleşmenin anılan hükmü, yılda 270 saate kadar fazla çalışmaların aylık ücretin içinde olduğu şeklinde değerlendirilmelidir. Böyle olunca davacının yılda 270 saati aşan fazla çalışmaları bakımında hesaplama yapılması suretiyle sonuca gidilmesi gerekir. Mahkemece sözleşmenin anılan hükmü bir değerlendirmeye tabi tutulmadan fazla çalışma isteğinin kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, Davalı yararına takdir edilen 500 YTL duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20.11.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.

 

C.I.