GECE ÇALIŞMASISININ GÜNDE 7,5 SAATİ GEÇEMEYECEĞİ

SAYILAR

Esas No : 2013/3898
Karar No : 2013/12354
Tarihi : 01.07.2013
İlgili Kanun/Madde : 4857 S. İş. K/69
Yargı Yeri: YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ

Ek Başlıklar : • GECE ÇALIŞMASISININ GÜNDE 7,5 SAATİ GEÇEMEYECEĞİ • GECE 7,5 SAATİ AŞAN ÇALIŞMLAR İÇİN HAFTALIK 45 SAATİ AŞAN ÇALIŞMA OLMASADA FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ ÖDENECEĞİ

Tam Metin

 

YARGITAY
7. HUKUK DAİRESİ
 
Esas No.
Karar No.
Tarihi:
2013/3898
2013/12354
01.07.2013
İlgili Kanun / Madde
4857 S. İş. K/69
   

  • GECE ÇALIŞMASISININ GÜNDE 7,5 SAATİ GEÇEMEYECEĞİ
  • GECE 7,5 SAATİ AŞAN ÇALIŞMLAR İÇİN HAFTALIK 45 SAATİ AŞAN ÇALIŞMA OLMASADA FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ ÖDENECEĞİ
  ÖZETİ İşçilerin gece çalışmaları günde yedibuçuk saati geçemez (İş Kanunu, Md. 69/3). Bu durum günlük çalışmanın, dolayısıyla fazla çalışmanın sınırını oluşturur.
            Gece çalışmaları yönünden, haftalık kırkbeş saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da günde yedi buçuk saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidir
 
             

           
Dava Türü       : Alacak

            Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
                        1-Dosyadaki yazılara,hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle  delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki itirazlarının reddine.
            2-Davacı, işçilik alacaklarının ödenmemesi nedeniyle iş akdinin haklı nedenle kendisinin sona erdirdiğini beyanla kıdem tazminatının ve fazla mesai ücreti,  hafta tatili ücreti, ve ulusal bayram genel tatil ücret alacaklarının ödetilmesini istemiştir. 
             Davalı, davacının iş akdini kendisinin feshettiğini işyerinde 20 gün çalışıp 10 gün izin kullandıklarını bu nedenle alacağının bulunmadığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
              Mahkemece,kıdem tazminatı ile ulusal bayram genel tatil ücreti ve hafta tatili ücretinin davacıya ödenmesine , fazla mesai talebinin reddine karar verilmiştir.
             Gece çalışma süresi sebebiyle fazla mesai ödenip ödenmeyeceği konularında taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
           
             İşçilerin gece çalışmaları günde yedibuçuk saati geçemez (İş Kanunu, Md. 69/3). Bu durum günlük çalışmanın, dolayısıyla fazla çalışmanın sınırını oluşturur.
            Gece çalışmaları yönünden, haftalık kırkbeş saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da günde yedi buçuk saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidir. Dairemizin kararları da bu yöndedir.
             Somut olayda,  mahkemece davacının 20 gün çalışıp 10 gün izin yapması nedeniyle haftalık çalışma saatlerinin sınırların altında kaldığından bahisle fazla mesai ücreti alacağı bulunmadığına karar verilmiştir. Ancak dinlenen tanıkların “Vardiyanın birisi akşam 19.00 da başlayıp sabah 07.00'de biterdi” yönündeki beyanlarından davacının gece vardiyasındaki çalışma süresinin yasal sınır olan 7.5 saatin üstünde olduğu anlaşılmaktadır. Yukarıda belirtilen ilke ve Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik ile ve İş Kanununa ilişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği Hükümleri ışığında günlük 7.5 saati aşan gece çalışmalarının fazla çalışma olarak kabulü ile hesap yapılması gerekirken mahkemece hatalı değerlendirme ile fazla mesai ücreti alacağı talebinin reddi  isabetsiz olup bozma nedenidir.
            O halde davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
            SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle  BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde,  davacıya iadesine 1.7.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.