Yargı Kararları

GREV VE LOKAVT DIŞI KALACAK PERSONELİN BİR KEZ TESPİT EDİLİP KESİNLEŞMESİ

SAYILAR

Esas No : 2008/1246
Karar No : 2008/1880
Tarihi : 22.02.2008
İlgili Kanun/Madde : 2822 S.TSGLK/39
Yargı Yeri: YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ

Ek Başlıklar : • GREV VE LOKAVT DIŞI KALACAK PERSONELİN BİR KEZ TESPİT EDİLİP KESİNLEŞMESİ • GREV VE LOKAVT DIŞI KALACAK PERSONEL İÇİN EK TESPİT YAPILAMAYACAĞI • YAPILACAK HER EK TESPİTİN GREVİ ETKİSİZLEŞTİRMESDİ NEDENİYLE YASAYA AYKIRI OLMASI

Tam Metin

 

YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
 
Esas No.
Karar No.
Tarihi:
2008/1246
2008/1880
22.02.2008
İlgili Kanun / Madde
2822 S.TSGLK/39
   

  • GREV VE LOKAVT DIŞI KALACAK PERSONELİN BİR KEZ TESPİT EDİLİP KESİNLEŞMESİ
  • GREV VE LOKAVT DIŞI KALACAK PERSONEL İÇİN EK TESPİT YAPILAMAYACAĞI
  • YAPILACAK HER EK TESPİTİN GREVİ ETKİSİZLEŞTİRMESDİ NEDENİYLE YASAYA AYKIRI OLMASI
  ÖZETİ: 2822 sayılı Toplu iş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanununun 39/1. maddesine öngörülen yönteme uygun olarak grev lokavt dışı kalacak işçiler tespit edilmiş ve tespit kesinleşmiştir. Kesinleşen bu tespitten sonra işveren, işyerlerinin bağlı bulunduğu Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvurarak grev lokavt dışı kalacak işçi sayısının artırılması için ek tespit talebinde bulunmuştur. Bunun üzerine Bölge Çalışma Müdürlüğü tarafından ek tespit yapılmıştır. Grev lokavt dışı kalacak işçi sayısı bir kez tespit edildikten sonra yapılacak her ek tespit işlemi, grev etkisizleştireceği gibi yasaya da aykırıdır. Bu itibarla grev lokavt dışı kalacak işçiler konusunda Bölge Çalışma Müdürlüğü tarafından yapılan ek tespit işleminin iptaline karar verilmesi gerekir iken yazılı şekilde sendika talebinin reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir
             

Türkiye H.-İş Sendikası -İş Sendikası adına Avukat S. M. ile İstanbul Bölge Müdürlüğüne izafeten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Avukat B. Ü aralarındaki dava hakkında Ankara 4. İş Mahkemesinden verilen 8.11.2007 günlü ve 889–826 sayılı hüküm davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hâkimi N.Çoruh tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı sendika, aralarında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlaması ile birlikte işverenin işletme kapsamındaki işyerlerinde grev ve lokavt dışı kalacak işçilerin sayısını belirleyip kendilerine ve ilgili bölge çalışma müdürlüğüne bildirdiğini, tespitin itiraz edilmeksizin kesinleştiğini, ancak toplu görüşmelerinin uyuşmazlık ile sonuçlanması ve işyerinde grev uygulamasının başlaması üzerine işverenin işyerinin bağlı bulunduğu Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvurarak greve katılmayacak işçi sayısının artırılmasını talep ettiğini, Bölge Çalışma Müdürlüğünün de ek tespit yaparak grev lokavt dışı kalacak işçilerin sayısını arttırdığını, bunun grevi etkisizleştirdiğini belirterek Bölge Çalışma Müdürlüğünün grev lokavt dışı kalacak işçilerin belirlenmesine ilişkin ek tespit işleminin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece daha önce kesinleşmiş bir tespit olsa dahi Bölge Çalışma Müdürlüğünün gerekli hallerde ek tespiti yapılabileceği gerekçesi ile sendikanın talebi reddedilmiştir.
2822 sayılı Toplu iş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanununun 39/1. maddesine öngörülen yönteme uygun olarak grev lokavt dışı kalacak işçiler tespit edilmiş ve tespit kesinleşmiştir. Kesinleşen bu tespitten sonra işveren, işyerlerinin bağlı bulunduğu Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvurarak grev lokavt dışı kalacak işçi sayısının artırılması için ek tespit talebinde bulunmuştur. Bunun üzerine Bölge Çalışma Müdürlüğü tarafından ek tespit yapılmıştır. Grev lokavt dışı kalacak işçi sayısı bir kez tespit edildikten sonra yapılacak her ek tespit işlemi, grev etkisizleştireceği gibi yasaya da aykırıdır. Bu itibarla grev lokavt dışı kalacak işçiler konusunda Bölge Çalışma Müdürlüğü tarafından yapılan ek tespit işleminin iptaline karar verilmesi gerekir iken yazılı şekilde sendika talebinin reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiye iadesine 22.2.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.