Yargı Kararları

İŞE İADE KARARI KESİNLEŞEN İŞÇİNİN SÜRESİ İÇERİSİNDE BAŞVURMASI

SAYILAR

Esas No : 2007/21611
Karar No : 2007/29866
Tarihi : 09.10.2007
İlgili Kanun/Madde : 4857/18-21
Yargı Yeri: YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ

Ek Başlıklar : İŞE İADE KARARI KESİNLEŞEN İŞÇİNİN SÜRESİ İÇERİSİNDE BAŞVURMASI İŞVERENİN SÜRESİ İÇERİSİNDE İŞÇİYİ İŞE DAVET ETMESİ İŞÇİNİN İŞE GİTTİĞİ HALDE İŞ BAŞI YAPMAMASI ÇALIŞTIRILMAYAN SÜREYE İLİŞKİN ÜCRET VE DİĞER HAKLARIN TALEP EDİLEBİLECEĞİ

Tam Metin

İlgili Kanun/ Madde
4857/18-21

T.C
YARGITAY
9.HUKUK DAİRESİ

E.2007/21611
K.2007/29866
T.09.10.2007

l İŞE İADE KARARI KESİNLEŞEN İŞÇİNİN SÜRESİ İÇERİSİNDE BAŞVURMASI
l İŞVERENİN SÜRESİ İÇERİSİNDE İŞÇİYİ İŞE DAVET ETMESİ
l İŞÇİNİN İŞE GİTTİĞİ HALDE İŞ BAŞI YAPMAMASI
l ÇALIŞTIRILMAYAN SÜREYE İLİŞKİN ÜCRET VE DİĞER HAKLARIN TALEP EDİLEBİLECEĞİ

Davacı işçi, işe iade davası sonucu yasal süresi içinde işe başlamak için başvuruda bulunmuş ve davalı işveren tarafından süresi içinde işe davet edilmiştir. Dosya içindeki bilgi ve belgelere göre ve mahkemenin de kabul ettiği üzere davacı işçi işyerine gittiği halde işe başlamaya dair bir belgeyi imzalamaktan imtina etmiş ve işe başlamayacağını bildirmiştir. Bu durumda, davacı işçi yasal süresi içinde işe başvurmakla 4857 sayılı İş Kanununun 21. maddesinde sözü edilen boşta geçen süreye ait ücret ve diğer haklara hak kazandığının kabulü gerekir.

DAVA: Taraflar arasındaki, sendikal tazminatı ve boşta geçen süre ücreti ve kıdem tazminatı farkının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle reddine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davacı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 9.10.2007 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacı adına Avukat Y.A. geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1. Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlar yerinde değildir.
2- Davacı işçi açmış olduğu bu davada, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süreye ait ücret ve diğer haklarını ve kıdem tazminatı farkını talep etmiştir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı işçi, işe iade davası sonucu yasal süresi içinde işe başlamak için başvuruda bulunmuş ve davalı işveren tarafından süresi içinde işe davet edilmiştir. Dosya içindeki bilgi ve belgelere göre ve mahkemenin de kabul ettiği üzere davacı işçi işyerine gittiği halde işe başlamaya dair bir belgeyi imzalamaktan imtina etmiş ve işe başlamayacağını bildirmiştir. Bu durumda, davacı işçi yasal süresi içinde işe başvurmakla 4857 sayılı İş Kanununun 21. maddesinde sözü edilen boşta geçen süreye ait ücret ve diğer haklara hak kazandığının kabulü gerekir. Bilirkişi raporunda bu yönde yapılmış olan hesaplama bir değerlendirmeye tabi tutularak anılan isteğin kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, Davacı yararına takdir edilen 500 YTL.duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 9.10.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.