Yargı Kararları

İŞYERİ DEVRİNDE DEVİR EDEN İŞVE-RENİN KIDEM TAZMİNATINDAN SORUMLULUĞUNUN İŞ YASASININ 6. MADDESİNDEKİ İKİ YILLIK SÜREYLE SINIRLANDIRILAMAYACAĞI

SAYILAR

Esas No : 2018/4089
Karar No : 2018/9860
Tarihi : 26.04.2018
İlgili Kanun/Madde : 1475 S. İşK/14
Yargı Yeri: T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ

Ek Başlıklar : l İŞYERİ DEVRİNDE DEVİR EDEN İŞVE-RENİN KIDEM TAZMİNATINDAN SORUMLU-LUĞUNUN İŞ YASASININ 6. MADDESİNDEKİ İKİ YILLIK SÜREYLE SINIRLANDIRILAMAYACAĞI l DEVİR EDEN İŞVERENİN DEVİR TARİ-HİNDEKİ İŞÇİNİN KIDEMİ VE ÜCRETİ ÜZERİNDEN HESAPLANACAK KIDEM TAZ-MİNATINDAN SORUMLU OLACAĞI

Tam Metin

İlgili Kanun / Madde
1475 S. İşK/14

T.C
YARGITAY
22. HUKUK DAİRESİ

Esas No. 2018/4089
Karar No. 2018/9860
Tarihi: 26.04.2018

l İŞYERİ DEVRİNDE DEVİR EDEN İŞVE-RENİN KIDEM TAZMİNATINDAN SORUMLULUĞUNUN İŞ YASASININ 6. MADDESİNDEKİ İKİ YILLIK SÜREYLE SINIRLANDIRILAMAYACAĞI
l DEVİR EDEN İŞVERENİN DEVİR TARİ-HİNDEKİ İŞÇİNİN KIDEMİ VE ÜCRETİ ÜZERİNDEN HESAPLANACAK KIDEM TAZ-MİNATINDAN SORUMLU OLACAĞI

ÖZETİ İşyeri devri halinde kıdem tazminatı bakımından devreden işveren kendi dönemi ve devir tarihindeki son ücreti ile sınırlı olmak üzere sorumludur. 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, devreden işverenin sorumluluğu bakımından bir süre öngörülmediğinden, 4857 sayılı Yasanın 6 ncı maddesinde sözü edilen devreden işveren için öngörülen iki yıllık süre sınırlaması, kıdem tazminatı bakımından söz konusu olmaz. O halde kıdem tazminatı işyeri devri öncesi ve sonrasında geçen sürenin tamamı için hesaplanmalı, ancak devreden işveren veya işverenler bakımından kendi dönemleri ve devir tarihindeki ücret ile sınırlı sorumluluk belirlenmelidir.

DAVA: Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılardan Alsim Alarko San. Tesisat ve Tic. A.Ş. vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi Z. Yavuz Sarraf tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili davalılar Nasaş İnş. San. ve Tic. A.Ş. ve Tüsan Taş Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. ortakları aynı olan alt işverenler diğer davalı Alsim Alarko San. Tesisat ve Tic. A.Ş. nin asıl işveren olduğunu, iş akdinin davalılarca bildirimsiz ve haksız sona erdirildiğini öne sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacaklarının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalılar, davanın reddine karar verilmesini istemişlerdir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davalı Alsim Alarko San. Tesisat ve Tic. A.Ş.'nin Eskişehir- Ankara hızlı tren yolunu yapan firma olduğu, bu yol yapımında kullanılan taşlar için açılan taş ocağını diğer davalı şirketlerin işlettiği ve davacının da bu taş ocağında çalıştığı, davacının çalıştığı işyerinin Alsim Alarko Şirketinin şantiyesi olduğu gibi, bu işyerinde aynı davalının yaptığı yol işi için üretim yapıldığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı Alsim Alarko San. Tesisat ve Tic. A.Ş. vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle temyiz edenin sıfatına ve temyiz nedenlerine göre, davalı Alsim Alarko San. Tesisat ve Tic. A.Ş.'nin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında davalı Alsim Alarko San. Tesisat ve Tic. A.Ş.'nin hüküm altına alınan alacaklardan sorumlu olup olmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Davalılar Nasas İnş. San. ve Tic. A.Ş. ve Tüsan Taş Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. arasında 31.03.2005 tarihli işyeri devri sözleşmesi bulunmaktadır. Bu sözleşmeye göre 01.04.2005 tarihinden itibaren davalı Tüsan Taş Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.'nin Kıbrısköyü mevkii adresinde bulunan Taşocağı tüm hak ve sorumlulukları ile Nasas İnş. San. ve Tic. A.Ş.'ye devredilmiştir. Açıklanan nedenle bu davalılar arasında işyeri devri olduğu anlaşılmakta ise de; davalı Alsim Alarko San. Tesisat ve Tic. A.Ş.''nin davacının tüm hizmet süresi boyunca asıl işveren olup olmadığı konusunda yapılan araştırma yetersizdir.
Dosya içerisinde, OHL -Alsim Alarko -GYO Ortak Girişimi ile Tüsan Taş Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. arasında imzalanan 07.05.2004 tarihli Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile yapılan inşaat sözleşmesi ile Aslim Alarko San. Tesisat ve Tic. A.Ş. ve diğer ortakların Ankara-İstanbul demiryolu rehabilitasyon projesinin projelendirme, malzeme tedariği, inşaat, montak ve işletme alma hizmetlerini vermeyi taahhüt ettiği Uzman Ekip Anlaşması bulunmaktadır. Davalı Alsim Alarko San. Tesisat ve Tic. A.Ş., sorumluluğunun bu anlaşma dönemi ile sınırlı olduğunu savunmaktadır. Mahkemece, davalı Alsim Alarko San. Tesisat ve Tic. A.Ş.'nin davacının kendi şantiyesinde çalıştığını kabul ettiğini belirtmiş ise de; bu kabul sadece davalı Tüsan Taş Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. ile yapılan uzman ekip anlaşması kapsamında ve bu süre ile sınırlı kabuldür.
Açıklanan nedenle,davalılar Nasaş İnş. San. ve Tic. A.Ş., Alsim Alarko Sanayi Tesisat ve Ticaret A.Ş. ve Tüsan Taş Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin çalışma alanı, ortakları ve yetkilileri ile faaliyet gösterdikleri adresleri gösterir bilgiler, Alsim Alarko Sanayi Tesisat ve Ticaret A.Ş. ile Nasaş İnş. San. ve Tic. A.Ş. arasında hizmet alım sözleşmesi, uzman ekip sözleşmesi gibi sözleşme yada sözleşmeler olup olmadığı sorularak davalılar arasındaki hukuki ilişkinin dayanağı belgelerin tamamı, Alsim Alarko Sanayi Tesisat ve Ticaret A.Ş ile Tüsan Taş Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında hizmet alım sözleşmesi, uzman ekip sözleşmesi gibi sözleşme yada sözleşmeler olup olmadığı sorularak bu davalılar arasındaki hukuki ilişkinin dayanağı belgelerin tamamı temin edilerek dosya içerisindeki tüm deliller birlikte değerlendirilerek davacının çalışma süresinden davalı Alsim Alarko'nun sorumlu olduğu dönem ve dayanağı netleştirilmeli sonucuna göre karar verilmelidir.
3-Kabul şekline göre, iş hukukunda işyeri devrinin kıdem tazminatına etkisi de uyuşmazlık konusudur. İşyeri devri halinde kıdem tazminatı bakımından devreden işveren kendi dönemi ve devir tarihindeki son ücreti ile sınırlı olmak üzere sorumludur. 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, devreden işverenin sorumluluğu bakımından bir süre öngörülmediğinden, 4857 sayılı Yasanın 6 ncı maddesinde sözü edilen devreden işveren için öngörülen iki yıllık süre sınırlaması, kıdem tazminatı bakımından söz konusu olmaz. O halde kıdem tazminatı işyeri devri öncesi ve sonrasında geçen sürenin tamamı için hesaplanmalı, ancak devreden işveren veya işverenler bakımından kendi dönemleri ve devir tarihindeki ücret ile sınırlı sorumluluk belirlenmelidir.
Somut uyuşmazlıkta, Mahkemece davalı Tüsan Taş Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. doğru şekilde kıdem tazminatından kendi dönemi ile sınırlı şekilde devreden işveren olarak sorumlu tutulmuş olmasına karşın bu şirkete yönelik davanın reddine karar verilmiştir. Hüküm bu yönüyle çelişkili olup infazı kabil değildir. Bu husus hükmü temyiz eden davalı Alsim Alarko San. Tesisat ve Tic. A.Ş.'nin hak alanını da ilgilendirdiğinden bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 26/04/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.