YILLIK İZİN HAKKININ ÜCRETE DÖNÜŞMESİ İÇİN FESHİN GERÇEKLEŞMİŞ OLMASI

SAYILAR

Esas No : 2013/5219
Karar No : 2013/13279
Tarihi : 12.07.2013
İlgili Kanun/Madde : 4857 S. İş. K/57
Yargı Yeri: YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ

Ek Başlıklar : • YILLIK İZİN HAKKININ ÜCRETE DÖNÜŞMESİ İÇİN FESHİN GERÇEKLEŞMİŞ OLMASI • YILLIK İZİN KULLANILDIÜĞININ KANIT YÜKÜNÜN İŞVERENDE OLMASI • TILLIK İZİNDE ZAMAN AŞIMININ FESİH TARİHİNDEN BAŞLAYACAĞI

Tam Metin

 

YARGITAY
7. HUKUK DAİRESİ
 
Esas No.
Karar No.
Tarihi:
2013/5219
2013/13279
12.07.2013
İlgili Kanun / Madde
4857 S. İş. K/57
   

  • YILLIK İZİN HAKKININ ÜCRETE DÖNÜŞMESİ İÇİN FESHİN GERÇEKLEŞMİŞ OLMASI
  • YILLIK İZİN KULLANILDIÜĞININ KANIT YÜKÜNÜN İŞVERENDE OLMASI
  • TILLIK İZİNDE ZAMAN AŞIMININ FESİH TARİHİNDEN BAŞLAYACAĞI
  ÖZETİ Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu noktada, sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır.
            Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır. Bu konuda ispat yükü üzerinde olan işveren, işçiye yemin teklif edebilir.
            Aktin feshi halinde kullanılmayan yıllık izin sürelerine ait ücret, işçinin kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Böylece, iş sözleşmesinin feshinde kullanılmayan yıllık ücretli izin hakkı izin alacağına dönüşür. Bu nedenle zamanaşımı da iş sözleşmesinin feshinden itibaren işlemeye başlar

 

 
             

            Dava Türü       : Alacak

            Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalılar Elsan Ltd. Şirketi ile Çoruh elektrik Dağıtım A.Ş. vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
            1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
            2-Taraflar arasında uyuşmazlık, işçinin kullandırılmayan izin sürelerine ait ücretlere hak kazanıp kazanmadığı noktasında toplanmaktadır.
            4857 sayılı İş Kanununun 59 uncu maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu noktada, sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır.
            Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır. Bu konuda ispat yükü üzerinde olan işveren, işçiye yemin teklif edebilir.
            Aktin feshi halinde kullanılmayan yıllık izin sürelerine ait ücret, işçinin kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Böylece, iş sözleşmesinin feshinde kullanılmayan yıllık ücretli izin hakkı izin alacağına dönüşür. Bu nedenle zamanaşımı da iş sözleşmesinin feshinden itibaren işlemeye başlar.
            Somut olayda dosyaya sunulan davacının imzasını içeren izin defterinde, davacı işçinin 16.05.2009-03.06.2009 tarihleri arası 14 gün ve 17.5.2010-03.06.2010  tarihleri arasında 14  gün olmak üzere toplam 28  gün izin kullandığı halde, davacıya toplam 14 gün izin kullandırılmış gibi  hesaplama yapan bilirkişi raporuna itibar edilerek, kullandırılmayan 14 günlük izin süresi ücretine hak kazanan işçi yararına,  28 gün üzerinden izin ücreti hesaplanması  hatalıdır.
            SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılar Elsa Ltd. Şirketi ile Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş.’ne verilmesine, 12.07.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.