TEDAVİ SÜRESİNCE KULLANILACAK İLAÇLARIN SAĞLANMASI YÖNTEMİ

SAYILAR

Esas No : 2006/16464
Karar No : 2007/3719
Tarihi : 15.03.2007
İlgili Kanun/Madde : 1479S.BAĞK/EK 38
Yargı Yeri: YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ

Ek Başlıklar : • TEDAVİ SÜRESİNCE KULLANILACAK İLAÇLARIN SAĞLANMASI YÖNTEMİ • İLAÇ BEDELİNİN KURUMDAN İSTEİLMESİ • İLACIN KULLANILMASININ HAYATİ ÖNEME SAHİP OLUP OLMADIĞININ BELİRLENMESİNİN GEREKMESİ

Tam Metin

YARGITAY
10. HUKUK DAİRESİ
 
Esas No.
Karar No.
Tarihi:
2006/16464
2007/3719
15.03.2007
İlgili Kanun / Madde
1479S.BAĞK/EK 38
 
 
  • TEDAVİ SÜRESİNCE KULLANILACAK İLAÇLARIN SAĞLANMASI YÖNTEMİ
  • İLAÇ BEDELİNİN KURUMDAN İSTEİLMESİ
  • İLACIN KULLANILMASININ HAYATİ ÖNEME SAHİP OLUP OLMADIĞININ BELİRLENMESİNİN GEREKMESİ

 

  ÖZETİ: sağlık sigortası yardımlarının şekil ve şartları, başvurma usul ve esasları, tedavi süresince gerekli ilaç ve iyileştirme vasıtalarının sağlanması yönetmelikle düzenlenir. Yasa gereği çıkarılan Sağlık Sigortası Yardımları Yönetmeliğinin 16, 17 ve 18.maddelerinde; ilaçların temin edilmesi,  bedellerinin ödenmesi, katılım payı alınması, hayati önemi haiz oldukları sağlık kurulu raporu ile belgelenen ve hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlardan ise katılım payı alınmaması hususlar, düzenlenmiştir
Mahkemece, hükme dayanak alınan bilirkişi raporu bilirkişi kurulunun uzman kişilerden oluşturulmaması nedeniyle yetersiz bulunmuştur. Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Hematoloji Ana Bilim Dalınca verilen 03.08.200 tarih ve 21734 sayılı sağlık kurulu raporunda, söz konusu ilacın devamlı olarak kullanılması gerektiği belirtilmiştir Mahkemece yapılacak iş, tedaviyi yapan üniversite dışında başka bir üniversitenin ilgili bölümünden alacağı rapor ile bu tedavinin hastalığın iyileşmesi ve davacının sağlığı içir zorunlu ve hayati önemi haiz olup olmadığını belirlemek vs yukarda açıklanan mevzuat çerçevesinde değerlendirip sonucun; göre karar vermekten ibarettir
             

Davacı, fazlaya dair hakları saklı kalmak kaydıyla 500.000.000 TL'nin yasal faiziyle birlikte tahsiline ve Thomboreductin isimli ilaç bedelinin ödenmesi gerektiğinin tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilâmında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.

Hükmün, taraflar Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi Ayşe Barutçu tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davalının temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Davacının temyiz itirazlarına gelince;
Dava, Esansiyel Trombositemi tanısı ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Ana Bilim  Dalının 03.08.2004 tarihli sağlık Kurulu raporu ile bağ-kur sigortalısınca kullanılması uygun görülen  ve yurtiçinde mevcut olmaması nedeniyle Sağlık  Bakanlığının onayı ile yurtdışından getirtilerek tedavide kullanılan "Tromba  re ductil"  adlı ilacın  bedelinin ödetilmesine ilişkindir. Davanın yasal dayanağını oluşturan 1479 Sayılı Yasanın Ek 18. Maddesi hükmüne göre sağlık sigortası yardımlarının şekil ve şartları, başvurma usul ve esasları, tedavi süresince gerekli ilaç ve iyileştirme vasıtalarının sağlanması yönetmelikle düzenlenir. Yasa gereği çıkarılan Sağlık Sigortası Yardımları Yönetmeliğinin 16, 17 ve 18.maddelerinde; ilaçların temin edilmesi,  bedellerinin ödenmesi, katılım payı alınması, hayati önemi haiz oldukları sağlık kurulu raporu ile belgelenen ve hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlardan ise katılım payı alınmaması hususlar, düzenlenmiştir.
Mahkemece, hükme dayanak alınan bilirkişi raporu bilirkişi kurulunun uzman kişilerden oluşturulmaması nedeniyle yetersiz bulunmuştur. Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Hematoloji Ana Bilim Dalınca verilen 03.08.200 tarih ve 21734 sayılı sağlık kurulu raporunda, söz konusu ilacın devamlı olarak kullanılması gerektiği belirtilmiştir Mahkemece yapılacak iş, tedaviyi yapan üniversite dışında başka bir üniversitenin ilgili bölümünden alacağı rapor ile bu tedavinin hastalığın iyileşmesi ve davacının sağlığı içir zorunlu ve hayati önemi haiz olup olmadığını belirlemek vs yukarda açıklanan mevzuat çerçevesinde değerlendirip sonucun; göre karar vermekten ibarettir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA temyiz harcının istek hâlinde davacıya iadesine, 15.03.200 gününde oybirliğiyle karar verildi.